Čak pet zgrada Psihijatrijske bolnice na Ugljanu prošlo je na natječaju za energetsku obnovu financiranu iz sredstava europskih fondova, što je velika vijest za ovu ustanovu paviljanskog tipa koja već desetljećima vapi za obnovom. Projekt energetske obnove vrijedan je oko 20 milijuna kuna. Ovaj veliki projekt za bolnicu je vodila tvrtka “Nova suha”, koja je u Zadru među najuspješnijima kada je u pitanju energetska obnova i kandidiranje projekata za europske fondove.

Rezultat je to javnog poziva “Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora”, na koji je Općina Preko prijavila projekt energetske obnove općinske zgrade vrijedan 1,487.106 kuna. Projektnu dokumentaciju i prijavu radila je zadarska tvrtka Nova Suha d.o.o., koja već ima velikog iskustva na sličnim projektima energetske obnove na zadarskom području.

Nekim upraviteljima možda energetska obnova ni ne odgovara. Stanarima, naravno, valja jer dobiju bolju zgradu, dižu cijenu svojih nekretnina i dugoročnu uštedu na energiji, ali upraviteljima ne valja jer se tamo više nema što popravljati. Iako bi dugoročni interes svih trebao biti da se zgrade energetski obnove, jer tada tekuće održavanje pada skoro na nulu. Postoji jamstvo izvođača na izvedene radove, a računi režija za utrošak energije budu i pet puta niži.

Zgrade upravitelja Nova suha d.o.o jedne su od prvih potpisnica ugovora, koje su krenule s obnovom u Zadru i to na adresi Franje Tuđmana 11, 13 i 15, te Ljudevita Posavskog 8 A,B,C,D.

Osim velike uštede energije, energetskom obnovom dobiva se novi, ljepši izgled zadarskih pročelja, koji svakako diže vrijednost nekretnina. To su prepoznali i upravitelji stanova NOVA SUHA koji su prijavili tri projekta, a dosad su dobili oko 3 milijuna kuna za radove u ulicama Franje Tuđmana (11, 13, 15) te Ljudevita Posavskog (8 A,B,C,D).